Karabuğday (greçka), gluten içermeyen, yüksek lif ve protein oranına sahip bir besindir. Özellikle sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve glutensiz diyet uygulayanlar için popüler bir alternatiftir.
Karabuğday; kan şekerini dengeleyebilir, uzun süre tokluk hissi sağlayabilir ve sindirimi destekleyebilir. Hem salatalarda hem de köfte gibi tariflerde kullanılarak lezzetli ve besleyici öğünler hazırlanabilir.
1 su bardağı karabuğday
2 su bardağı su
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet rendelenmiş kabak
1 küçük soğan (rendelenmiş veya ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı ince bulgur (isteğe bağlı, bağlayıcı olarak)
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Maydanoz veya dereotu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Karabuğdayı yıkayıp 2 su bardağı suda haşlayın, suyunu çekince altını kapatın ve demlenmeye bırakın. Rendelenmiş sebzeleri, soğanı, sarımsağı ve diğer tüm malzemeleri geniş bir kapta karabuğdayla karıştırın. Karışım çok cıvıksa biraz galeta unu veya yulaf unu ekleyerek kıvamını ayarlayın. Harçtan köfteler şekillendirin. Yağlı kağıt serili tepside 180°C’de 20–25 dakika pişirin ya da az yağlı tavada önlü arkalı kızartın.
Vegan, glutensiz ve sağlıklı bu karabuğday köftesi; yanında yoğurtla veya yeşil salata eşliğinde servis edilebilir.
İhtiyacınız olan malzemeleri www.aktarciniz.com adresinde bulabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan zerdeçal, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar...
Kahvaltılarınızı zenginleştirecek, pratik ve enfes bir lezzet arıyorsanız, cevizli kahvaltılık...
Türk mutfağının sevilen zeytinyağlılarından biri olan fasulye pilaki, hem hafif...
Etiyopya’nın geleneksel ekmeği injera, çoğunlukla teff unu ile hazırlanır. Ancak...
Orta Doğu mutfağından geleneksel bir tat olan kibbe, vegan versiyonuyla...
Orta Doğu mutfağının en ferahlatıcı ve besleyici lezzetlerinden biri olan...
Protein ve lif açısından zengin, lezzetli ve doyurucu bir meze...
Baharatlı iç harcı ve çıtır hamuruyla dünya mutfağının sevilen lezzetlerinden...
Zerde tatlısı, özellikle Ramazan ayında, düğünlerde ve özel günlerde sofraları...
Gül suyu, zarif aromasıyla tatlılara bambaşka bir lezzet katabilir. Özellikle...